PORSALEN LAMİNA KAPLAMA NEDİR?
Porsalen lamina kaplamalar, estetiğini kaybetmiş dişlere uygulanan çok ince bir tabaka halinde hazırlanan (0,3-0,7 mm) mevcut diş dokusunu çok iyi yansıtan ve bu sebepten oldukça doğal görünen diş kaplama türüdür.
KİMLER PORSALEN LAMİNA KAPLAMA YAPTIRABİLİR?
Porsalen lamina kaplamaların çok ince olması nedeniyle öncelikle hastanın ön bölge kapanışının bu kaplamalara uygun olması gerekir. Ön bölge alt ve üst dişlerin temas halinde olduğu durumlarda kırılmalar yaşanacağından lamina öncesi ortodontik tedavi ile uygun kapanış sağlanabilir.
Dişlerde sararmalar ve renklenmeler oluşmuşsa
Dişlerde kırılmalar ve doku kaybı varsa
Dişler arası boşluk varsa
Daha önce yapılmış dolgularda eskime ve renklenme oluşmuşsa
Hafif düzeyde çapraşıklık varsa ve ortodontik tedaviye alternatif olarak posalen lamina kaplamalar yapılabilir.
HANGİ DURUMLARDA PORSALEN LAMİNA KAPLAMALAR UYGULANAMAZ?
Diş muayanesi sonrasında diş hekimi lamina için uygunluk durumunu değerlendirir. Bazı durumlarda lamina işlemi öncesinde kısa süreli ortodontik tedaviler şeffaf plaklarla uygulanabilmektedir. Böylece düzgün sıralanmış dişlere lamina uygulamaları çok daha kolay yapılabilmektedir. Porsalen lamina kalınlıkları çok ince olduğundan alt yapıda sorunlu olan diş diziliminde problemlerin maskelenmesinde yetersiz kalmaktadır.
Diş eti çekilmelerinin ileri düzey olduğu durumlarda da porsalen laminalar uygun restorasyonlar değildir.
Diş sıkma problemleri, tırnak yeme gibi kötü alışkanlık durumlarında porsalen lamina kaplamalar uygulanamamaktadır.
Porsalen lamina kaplamalarda ilk seans muayene seansıdır ve bu seansta hasta ayrıntılı bir şekilde muayane edilir. Dişlerde yapılması planlanan laminalar için ön hazırlık amaçlı bir çalışma yapılır. ‘Mock up’ adı verilen bu işlem aynı seans hasta dişleri üzerinde direkt olarak yapılabildiği gibi, dişlere hiç dokunmadan ölçü alınarak labaratuar ortamında da hazırlanabilir. Mock up işlemi, hasta yüzüne ve gülüşüne uygun diş formu, rengi, konumu vs her açıdan değerlendirilme fırsatı sunması bir sonraki aşama olan lamina restorasyonlarının yapım aşamasını çok kolaylaştırmaktadır.
Hasta fotoğraflarının ayrıntılı olarak alınmasının ardından çoğunlukla çok az düzeyde bir kesim yapılarak yada hiç dişlere dokunulmadan ölçü aşamasına geçilir. Ölçü sonrasında hastaya geçici olarak kullanacağı dişler aynı seansta yapılarak işlem bitirilir.
Laboratuarda 3-5 gün içerisinde hazırlanan lamina kaplamalar hasta dişleri üzerinde prove edilir. Düzeltilmesi gereken işlemler var ise tekrar laboratuara gitmesi gerekebilir ancak çoğunlukla aynı seansta dişler üzerine özel yapıştırıcılarla sabitlenmektedir.